Zawody – czym się zajmował…?

Zapraszam do rozwiązania prostego testu ze znajomości popularnych niegdyś i obecnie zawodów

Powodzenia:)

Rzemieślnik zajmujący się wyrobem wozów i części do nich nazywa sie….

 

A. kowal
B. kołodziej
C. sitarz

Zawód pomocniczy, uprawniający do świadczenia pomocy medycznej chorym, nazywa się

 

A. farmaceuta
B. pielęgniarz
C. felczer

Osoba zajmująca się badaniem pisma najczęściej do celów sądowych i dochodzeniowych, nazywa się:

 

A. iluzjonista
B. giser
C. grafolog

 

Rzemieślnik odlewający z brązu, miedzi, mosiądzu lub spiżu dzwony lufy do dział, posągi etc nazywa się:

 

A. garncarz
B. ludwisarz
C. zecer

Osoba zajmująca sie wyłapywaniem bezdomnych zwierząt zwłaszcza psów i kotów nazywa się:

 

A. broker
B. mincerz
C. hycel

Osoba fizyczna lub prawna która inwestuje w budowę domów na sprzedaż nazywa się..

 

A. dragoman
B. deweloper
C. ergonomista

Średniowieczny rzemieślnik wykonujące zbroje nazywał się…

 

A. płatnerz
B. intendent
C. miecznik

 

Goleniem, kąpaniem, czyszczeniem uszu, rwaniem zębów, upuszczaniem krwi zajmował się:

 

A. cyrulik
B. ceklarz
C. strzykacz

 

Profesjonalista z dziedziny obliczania ryzyka oraz wartości bieżącej projektów finansowych, w szczególności długoterminowych nazywa się…

 

A. administrator
B. arborysta
C. aktuariusz

 

Rzemieślnik zajmujący się wyrabianiem pasów, frędzli, taśm, nazywa sie…

 

A. sztukator
B. szmuklerz
C. szkutnik

Karta odpowiedzi:

1. B

2. C

3. C

4. B

5. C

6. B

7. A

8. A

9. C

10. B

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube